باقالا قاتوق یا باقالا خورشت معروف ترین غذای گیلانیه که اگه یه شمالی ندونه چه غذای سریع و آسونی رو برای ناهارش درست کنه حتما باقالاقاتوق به عنوان اولین غذا به ذهنش میرسه.
میدونین فصل پاچ باقالا کیه؟
پاییز و همین الان! البته پاچ باقالاهای پاییز خوشمزه ترن ها
حالا اگه براتون سواله که در نبود پاچ باقالا، باقالاقاتوق رو با چی درست کنین؟
من میگم با لوبیا سفید که خورشتتون شکیل تر بشه؛ ولی خب لوبیا کشاورزی هم گزینه ی خوبیه
مقدار مواد لازم برای سه نفر:
پاچ باقالا: ۲ لیوان سرخالی
شوید خشک: یک قاشق غذاخوری
کره: سی گرم
سیر: پنج حبه
تخم مرغ: دو عدد
و نمک و فلفل و زردچوبه.
اینم از غذای محلی و سنتی ما، باقالا قاتوق اصیل گیلانی
امیدوارم دوستش داشته باشین از خوردنش در کنار عزیزانتون لذت ببرید️
#باقالاقاتوق #غذای_شمالی #غذای_سنتی
کدام یک از مواد اولیه اصلی در تهیه باقالا قاتوق گیلانی به روش سنتی و اصیل است؟
ممنون از شرکت در نظرسنجی!
7 پاسخ
چه مقاله دلچسب و خونگرمی بود! عاشق این بخشش شدم که به فصل مناسب پاچ باقالا اشاره کردید و حتی جایگزینهای هوشمندانهای مثل لوبیا سفید رو پیشنهاد دادید. این نکات واقعاً به کاربردی شدن دستور پخت کمک میکنه، مخصوصاً برای کسایی که دسترسی به مواد اولیه اصلی ندارن.
یه پیشنهاد کوچولو دارم که شاید به غنیتر شدن مطلب کمک کنه: میشه یه توضیح کوتاه درباره “تکنیک خاص پخت” این خورشت اضافه کنید؟ مثلاً اینکه آیا بهتره باقالاها رو قبل از پختن کمی تفت بدیم تا عطرشون بیشتر بشه، یا زمان اضافه کردن سیر و شوید چه تأثیری روی طعم نهایی میذاره؟ اینجوری مخاطبایی که اولین بار این غذا رو درست میکنن، حس میکنن دارن نسخهی اصلش رو تجربه میکنن.
به هر حال، دستمریزاد برای معرفی این غذای خاطرهانگیز شمالی! یاد کودکی و مهمونیهای خانوادگی افتادم که بوی باقالاقاتوق از آشپزخونه میاومد…
مقاله جالبی بود و خوندنش کلی اشتهام رو تحریک کرد! اما یه نکته ذهنم رو درگیر کرد که شاید بقیه دوستان هم مثل من کنجکاو باشن. شما اشاره کردید که در نبود پاچ باقالا، میشه از لوبیا سفید یا لوبیا کشاورزی استفاده کرد.
من چند بار باقالاقاتوق رو با این جایگزینها درست کردم، ولی یه تفاوت عمده در طعم و بافتش حس کردم. پاچ باقالا اون بافت نرم و طعم خاصی داره که به نظر میاد با لوبیا سفید خیلی متفاوته. سوال من اینه که آیا این جایگزینها واقعاً از نظر اهالی گیلان هم قابل قبوله؟ یعنی آیا خود شمالیها هم این تغییر رو تأیید میکنن یا بیشتر یه پیشنهاد شخصیه؟
یه سوال دیگه هم دارم: آیا تفاوتی بین پاچ باقالای پاییزی و بهاری از نظر طعم وجود داره؟ شما گفتید پاییزیها خوشمزهترن، ولی دقیقاً چه فرقی دارن؟ آیا میزان آبپزیشون هم متفاوته؟
ممنون میشم اگه تجربیات بیشتری در این مورد به اشتراک بذارید، چون واقعاً دوست دارم نسخهی اصل و حسابی این غذای خوشمزه رو یاد بگیرم!
“اگر تا دیروز فکر می کردم آشپزی فقط ترکیب مواد است، امروز با چاشنی عجیبی از شک روبرو شدم: آیا این دستور ساده، راز آن طعم نوستالژیک را فاش کرده؟ فردا صبح، اولین قدمم خرید پاچ باقالا از بازار محلی خواهد بود—شاید این بار، عطر شوید و کره، خانه ام را به شمال پیوند زند.”
یادم می آید اولین بار که این دستور پخت باقالاقاتوق را دیدم، ذوق زده شدم. اما بعد با خودم فکر کردم: “این همه سادگی، واقعاً می تواند طعم اصیل شمال را بدهد؟” مادربزرگم همیشه می گفت غذای خوب مثل عشق قدیمی است؛ باید وقت بگذاری تا عمقش را بفهمی.
حالا اینجا می خوانیم که با لوبیا سفید هم می شود جای پاچ باقالا را پر کرد. راستش را بخواهید، شک دارم این جایگزینی بتواند آن بافت نرم و طعم خاکی باقالای تازه را تقلید کند. مثل این می ماند که بخواهی آفتاب را با چراغ قوه جایگزین کنی!
و این تخم مرغ ها… آیا واقعاً در نسخه های سنتی هم از آن استفاده می شد؟ یا شاید این نوآوریِ ذائقه های امروزی است؟ به هر حال، دستور غذا شبیه یک نقاشی ساده است که ادعای اصالت دارد. اما آیا واقعاً می تواند روح جنگل های بارانی گیلان را در یک قاب جا بدهد؟
“آخه این کره سی گرمی… چقدر دقیق و وسواسی! 😂 همین یه خط نشون میده یه آشپز حرفه ای پشت این دستور بوده. نه کم میذاره که خشک بشه، نه زیاد که چرب بشه… تعادل رو مثل بقیه شمالیا بلده! 👌”
۱. فوراً بروم بازار و پاچ باقالا بخرم قبل از اینکه فصلش تمام شود (یا لااقل لوبیا سفید بخریم تا همسایه ها فکر نکنند آشپزی بلد نیستیم).
۲. شوید خشک را از قفسه ادویه جات نجات دهم که دارد به یاد دوران طلایی خودش زار می زند.
۳. کره را مخفیانه به اندازهٔ “سی گرم” جدا کنم، بدون اینکه بقیهٔ خانواده متوجه شوند چرا ناگهان نصف شد!
۴. سیرها را با افتخار پوست بکنم و همزمان ادای آشپزهای ستاره دار را دربیاورم.
راستش جای یک نکتهٔ مهم خالی بود: چطور از شر بوی سیر بعد از پخت خلاص شویم؟! پیشنهاد می کنم یک خط هم به “خوردن نعنا یا چای پس از غذا” اضافه کنید تا مردم بعد از این غذای خوشمزه، مجبور نباشند با ماسک صورت بخوابند!
پ.ن: اگر تخم مرغ ها در حین پخت ناپدید شدند، احتمالاً گربهٔ محله نقشه ای دارد!
اگه بخوام یه حس رو معرفی کنم، این تصویر شما یه لوگوی ماندگاره. به امید پیروزی های متوالی. 🙏 😃
به بحث بپیوندید!